Składniki:
ciasto:
- 220g letniej wody
- 20g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 400g mąki
- 35g oliwy
- 1 łyżeczka soli
farsz:
- 1 duża pierś z kurczaka
- pół cebuli
- 1 marchewka
- kawałek pietruszki
- 1/2 pomidora
- seler - nać suszona
- 100g sera pleśniowego Lazur
- odrobina szpinaku
- pieprz
- przyprawa uniwersalna
- papryka słodka
- sól
sos czosnkowy:
- 1 ząbek czosnku
- 200g gęstej śmietany
- 1 serek topiony
- 2 łyżki koperku
- sól
- pieprz
Ciasto:
Wymieszać wszystkie składniki - odstawić do wyrośnięcia.
Farsz:
Pierś pokroić w kostkę, podsmażyć na małej ilości oleju na złoto z dodatkiem przypraw.
Farsz:
Pierś pokroić w kostkę, podsmażyć na małej ilości oleju na złoto z dodatkiem przypraw.
Dodać pozostałe warzywa pokrojone w kostkę, marchewkę w cienkie słupki - poddusić.
Dodać ser Lazur, wymieszać - chwilę poddusić aż się roztopi.
Sos czosnkowy
Czosnek sprasować, wymieszać ze śmietaną, serkiem topionym i przyprawami - zagotować.
Dodać posiekany koperek - wymieszać.
Calzone:
Ciasto podzielić na 7 części, każdą rozwałkować na okrąg - nałożyć farsz, skleić pierogi i ułożyć na blaszkach wyłożonych pergaminem. Zostawić do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 25 min.
Podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz