środa, 24 kwietnia 2024

Calzone z kurczakiem i serem pleśniowym Lazur



Składniki:
ciasto:
  • 220g letniej wody
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400g mąki
  • 35g oliwy
  • 1 łyżeczka soli
farsz:
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • pół cebuli
  • 1 marchewka
  • kawałek pietruszki
  • 1/2 pomidora
  • seler - nać suszona
  • 100g sera pleśniowego Lazur
  • odrobina szpinaku
  • pieprz
  • przyprawa uniwersalna
  • papryka słodka
  • sól
sos czosnkowy:
  • 1 ząbek czosnku
  • 200g gęstej śmietany
  • 1 serek topiony
  • 2 łyżki koperku
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

Wymieszać wszystkie składniki - odstawić do wyrośnięcia. 

Farsz:

Pierś pokroić w kostkę, podsmażyć na małej ilości oleju na złoto z dodatkiem przypraw.

Dodać pozostałe warzywa pokrojone w kostkę, marchewkę w cienkie słupki - poddusić.

Dodać ser Lazur, wymieszać - chwilę poddusić aż się roztopi.




Sos czosnkowy

Czosnek sprasować, wymieszać ze śmietaną, serkiem topionym i przyprawami - zagotować.

Dodać posiekany koperek - wymieszać.

Calzone:

Ciasto podzielić na 7  części, każdą rozwałkować na okrąg - nałożyć farsz, skleić pierogi i ułożyć na blaszkach wyłożonych pergaminem. Zostawić do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 25 min.

Podawać z sosem czosnkowym.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz