niedziela, 20 października 2013

Zapiekanka brukselkowa

Lubicie brukselkę? 

Jeśli tak, ta propozycja jest dla Was :D

Jeśli nie, może po zjedzeniu tej zapiekanki zmienicie zdanie na temat tej małej kapustki :PP

Składniki:
  • 4 ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100g schabu pieczonego w plasterkach
  • 500g brukselki
  • olej
  • 1,5 słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 100g sera żółtego
sos beszamelowy:
  • 40g masła
  • 40g mąki
  • 500g mleka
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu


Ziemniaki pociąć na cieniutkie plasterki (np. na tarce typu mandolina V)

Na patelni rozgrzać olej, dodać paprykę, chili i Vegetę - wymieszać. Dodać ziemniaki - podsmażyć.

Cebulkę poszatkować i zeszklić z dodatkiem łyżeczki cukru - wymieszać z ziemniakami w naczyniu żaroodpornym.

Z umytej brukselki odciąć końcówki głąbów, naciąć głąby na krzyż i zblanszować w osolonym wrzątku (ok. 5 min) - ułożyć na ziemniakach i cebulce w naczyniu żaroodpornym.

Schab pociąć w paseczki, podsmażyć na patelni - dodać do zapiekanki.

Sos beszamelowy:

Masło rozgrzać, dodać mąkę i pozostałe składniki - dokładnie zmiksować, by nie było grudek - gotować ok. 7min stale mieszając.

Zalać zapiekankę beszamelem, posypać serem - zapiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 40min.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Uwielbiam brukselkę, na 100% wypróbuję przepis Asieńko:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli uwielbiasz brukselkę, to na 100% jest danie dla Ciebie!!!

      Usuń
  2. Mimo, że brukselka cieszy się złą sławą, to ja należę do jej zdecydowanych fanów :)

    OdpowiedzUsuń