czwartek, 12 września 2013

Zupa krem z białych warzyw korzennych


Przepis na tę pyszną zupkę dostałam od koleżanki Moniki i za Jej zgodą prezentuję na blogu :)

Obawiałam się smaku zupy, ponieważ nie jestem fanką selera, ale zupa jest naprawdę wyśmienita!!! 



Składniki:
cytując Monikę [czerwone komentarze pochodzą ode mnie]

  • 1 łyżka masła
  • 1 duża biała pietrucha (korzeń)
  • 1 duży seler [dałam ok. 300g]
  • 2 średnie ziemniaki
  • serek topiony (może być Hochland śmietankowy) lub Camembert pleśniowy  [dałam Camembert - 3 łyżki]
  • śmietana do zup i sosów  [dałam śmietankę 30%]
  • szpinak [ 100g]
  • 3 ząbki czosnku  
  • sól, pieprz do smaku
 
Sposób wykonania
Warzywa umyć, obrać, pokroić na cząstki i wrzucić do garnka wraz z łyżką masła. Dodać trzy ząbki czosnku. Zalać wodą (niewielka ilość) i gotować tak długo, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać serek topiony (proponuję 2-3 trójkąciki). Wszystko jeszcze razem pogotować, następnie zdjąć z gazu i zmiksować. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodać trochę wody. Przyprawić do smaku. Dodać śmietanę.
Szpinak może być świeży lub mrożony
Mrożony szpinak przekładamy na patelnię i na małym ogniu, cały czas mieszając, podgrzewamy. Po uzyskaniu właściwej konsystencji (czyli odparowaniu wody) dodajemy zmiażdżony czosnek (każdy tyle, ile uważa), łyżeczkę masła oraz sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy i delikatnie dusimy. Tak przygotowany szpinak dodajemy do zupy.
Szpinak świeży myjemy, kroimy i następnie dusimy na patelni w małej ilości masła. Dalej robimy tak, jak ze szpinakiem mrożonym.

Oto zdjęcie zupki w wykonaniu autorki Moniki:



Smacznego!!!!

1 komentarz: